Prețul, un calcul corect sau unul acoperitor

De șase – șapte ani de când mă ocup de sisteme de umbrire, indiferent că sunt rulouri, storuri (sau jaluzele venetiene), rulouri textile (wind screen) sau copertine, una dintre cele mai mari bătăi de cap a fost prețul.

”Lasă, nu mai calcula atâta.

Dă-mi prețul pe metru pătrat, că îmi fac eu calculul mai departe.”

sau

”Dă-mi prețul pentru acesta, că văd eu cam cât ies celelalte.”

…și asta chiar de la cei care aveau ceva ani în domeniu. 

Analiză pe componente

Dar să vedem din ce se compune un rulou/stor/screen/copertină, așa, la prima vedere, nu în amănunt.

  1. O casetă unde se strânge covorul de lamele la rulouri și storuri sau pânza la screen-uri și copertine.
  2. Sistemul de umbrire în sine. Pânza copertinelor și rulourilor textile sau câmpul din lamele de aluminiu la jaluzele sau rulourile exterioare.
  3. Șine de ghidaj pentru rulouri, jaluzele sau screen-uri, respectiv brațe de tensionare pentru copertine.

Și acum să le analizăm pe fiecare în parte.

Caseta, un obiect lung, eventual prins de perete, care se măsoară la metru liniar iar în interiorul ei este un tambur pe care se rulează sistemul de umbrire, adică un alt obiect lung care se măsoară la metru liniar. Pe lângă acestea mai sunt două capace laterale și niște accesorii, adică niște ”bucăți”. Hmmm, nici un metru pătrat, dar nu-i nimic, trecem mai departe.

Sistemul de umbrire în sine. Asta e o suprafață, deci se măsoară în metri pătrați. Și, de fapt, el e cel care ne oferă confortul pe care îl dorim. Da, dar nu chiar…

La rulourile exterioare din aluminiu, lamelele din care se fabrică ”suprafața” sunt niște bare lungi de 6 metri liniari, care se taie la lungimea necesară pentru a putea alcătui covorul de lamele. Iar ca acesta să stea fix, nu să alunece  cum îi vine, lamelele au alternativ la câte un capăt niște dopuri ce împiedică alunecarea. Acestea se numără ca bucăți.

Într-adevăr, materialul textil se măsoară la metru pătrat, dar ca să fiu cârcotaș până la capăt, și el are o lățime prestabilită de producător și este vândut la metru liniar, ca la croitor. Plus manopera pentru cusătură sau sudură, dacă ai nevoie de lățime mare (mai ales la copertine).

Iar, la final, șinele de ghidare care sunt tot la metru liniar. Accesoriile lor sunt fie la metru liniar (periile laterale), sau se număra la bucată (capacele de mascare). La fel și brațele copertinelor care mai au în interiorul lor niște lanțuri pentru acționare și niște arcuri pentru tensionare.

Până acum, cu excepția suprafeței ce umbrește, nu prea avem nimic la metru pătrat.

Alți factori care infuențează prețul

Și ar mai fi niște factori care influențează prețul final. De exemplu, rulourile sau storurile cu înălțime mare necesită o casetă cu înălțime mai mare (un preț), pe când cele cu lățime mare au nevoie de o casetă mai lungă (alt preț), ambele produse acoperind aceeași suprafață. Diferențele de preț nu sunt mari, doar că până la o anumită lățime cele înalte au preț puțin mai mic, după care situația se schimbă. Și pâna aici m-am referit doar la componentele de bază ale unui rulou sau stor. Dacă ar fi să stabilim un preț pe metrul pătrat ar trebui să ținem cont și de situațiile acestea, și să fie acoperitor.

Un alt factor foarte important în stabilirea prețului unui rulou, stor, jaluzea, screen sau copertină este modul de acționare. Cu șnur sau panglică, cu motor și comutator sau telecomandă. Sau cu manivelă, care este o opțiune pe care eu nu o înțeleg. Hai că la rulouri nu e foarte deranjant, dar la storuri? Niște materiale relativ subțiri, cu forme elegante, acționate de un băț? La copertine dai la manivelă ca să nu te duci la sală. Am observat că în ultima vreme deși se cheamă acționare cu manivelă, este de fapt o acționare cu șnur care are un reductor în cutiuța în care se strânge iar acest reductor este învârtit cu o mică manivelă.

Dar să revin la preț. 

Credeți-mă că o acționare cu șnur ”Made in Germany” pentru un produs conform se apropie ca și preț de un motor cu comutator ”Made in China”, care îți fabrică marca ta proprie dacă chiar vrei și comanzi suficiente. Sistemul de umbrire ar putea fi acționat cu un motor ”Made in EU” cu telecomandă sau unul care învață singur cât de mare este ruloul dumneavoastră și își reglează singur cursa și viteza de urcare/coborâre în așa fel încât mișcarea pe ultimii centimetri să fie lină pentru a nu afecta caseta sau glaful. E imposibil să spui ”la metru pătrat” cât reprezintă acționarea din prețul final al produsului.  Nu se poate distribui această acționare pe metrul pătrat în așa fel încât să putem calcula un preț corect și pentru produse cu alte dimensiuni.

În final, o simplă recomandare

Să mai spun încă o dată, dar altfel. Să zicem că știm prețul unui rulou exterior aplicat din aluminiu, cel mai căutat și mai des întâlnit sistem (deși eu mi-aș dori sa fie storurile sau rulourile textile), unul de 80 cm lățime și 1.20 m înălțime, de la bucătăria unui prieten. Știm că l-a costat vreo 100 de euro. 

Asta nu înseamnă că ruloul pe care îl vrem noi la living, de 1.60×1.20m va costa vreo 200 (adică 2×100), pentru că după cum am enumerat mai sus nu avem nevoie nici de patru capace, nici de patru șine, nici de două acționări, nici de două ori mai multe dopuri pentru lamele, etc. Prețul unui sistem nu crește liniar nici cu lățimea nici cu înălțimea. El trebuie individualizat pe fiecare situație. În realitate, prețul ar fi undeva între 140 și 170 de euro, în funcție de ce variante alegem.

Tot la preț ar mai fi o discuție legată de valoarea acestuia și cum s-ar putea justifica materialele și manopera la acele sume, sau la ce se renunță pentru a oferi un preț extrem de mic. Dar asta altădată. Probabil.

În concluzie, deși se poate face un preț pe metru pătrat, acesta va trebui sa fie acoperitor pentru toate situațiile ceea ce conduce evident la o supraestimare. Opinia mea este să cereți o ofertă individualizată, chiar dacă o veți obține mâine, nu în cinci minute. De la mine sigur nu veți obține preț pe metru pătrat, iar oferta pe dimensiunile oferite de dumneavoastră o puteți primi și într-o oră, în funcție de situație.

Acestea fiind scrise, va doresc o zi bună și un zâmbet larg.